Zonguldak'ta maden kaynakları havadan röntgenlendi

GÜNDEM 20.05.2020 - 23:43, Güncelleme: 08.06.2022 - 14:10 1535+ kez okundu.
 

Zonguldak'ta maden kaynakları havadan röntgenlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maten Tetkik Arama uçağı olan TC-EMI isimli maden röntgen uçağı Zonguldak semalarında görüntülendi. Röntgen uçağı Karadeniz Ereğli üzerindeki havadan kontrolü "Flıght Radar" isimli uygulamada yer aldı.   Ankara Esenboğa Havalimanından saat 13.34'de havalanan "Hava Röntgen Uçağı" Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli semalarında 30 tur attıktan sonra yaklaşık 5 saat havada kaldı ve akşam saat 17.30'da yine Esenboğa Havalimanına geri dönerek inişini gerçekleştirdi.   Uçağın havada kalmasının nedeni bölgede olan maden kaynaklarını inceledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, havadan jeofizik verilerin toplanmasını esas alan proje kapsamında iki uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun yapılarak Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Söz konusu projeyle havadan jeofizik araştırmalar sektörüne önemli bir yeniliğin de kazandırıldığını vurgulayan Dönmez, "Biliyorsunuz, bu araştırmaları Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıyoruz. Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yer altı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit ediyoruz." diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maten Tetkik Arama uçağı olan TC-EMI isimli maden röntgen uçağı Zonguldak semalarında görüntülendi. Röntgen uçağı Karadeniz Ereğli üzerindeki havadan kontrolü "Flıght Radar" isimli uygulamada yer aldı.

 

Ankara Esenboğa Havalimanından saat 13.34'de havalanan "Hava Röntgen Uçağı" Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli semalarında 30 tur attıktan sonra yaklaşık 5 saat havada kaldı ve akşam saat 17.30'da yine Esenboğa Havalimanına geri dönerek inişini gerçekleştirdi.

 

Uçağın havada kalmasının nedeni bölgede olan maden kaynaklarını inceledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, havadan jeofizik verilerin toplanmasını esas alan proje kapsamında iki uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun yapılarak Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Söz konusu projeyle havadan jeofizik araştırmalar sektörüne önemli bir yeniliğin de kazandırıldığını vurgulayan Dönmez, "Biliyorsunuz, bu araştırmaları Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıyoruz. Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yer altı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit ediyoruz." diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vadicaycuma.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.